onsdag 15 februari 2017

Isolering golvvärme betongplatta

Det är skönt med varma golv och därför väljer många golvvärme av komfortskäl. Resultatet blir att det . Om du kan tänka dig att investera i att gräva ur för att göra plats för mer isolering så är processen relativt sett lik den att gjuta en betongplatta för nyproduktion. Här är de lager du behöver.


Väljer du golvvärme för att värma hela huset är rätt inomhustemperatur och god isolering av grunden avgörande för att resultatet ska bli det förväntade och för att du ska undvika fuktskador.

Allt hänger på att du har rätt inomhustemperatur och god isolering av grunden. Har du inte det, bör du endast . Om du har en tjock torr betongplatta så fungerar golvvärmen bra även utan isolering. Tyvärr så är det svårt att veta hur en gammal betongplatta är gjuten.


Under de flesta hus finns en fuktvandring. Att ha en isolerskiva i sitt golvvärmesystem gör stor skillnad jämfört med golvvärme direkt på en trög, dåligt isolerad betongplatta. Värmen behöver vara inkopplad under en kortare tid vilket så klart påverkar systemets energiförbrukning.

Vi rekommenderar att alltid använda isolerskivor som en del i våra golvvärmesystem . Om man väljer en tillräckligt tjock värmeisolering, som man gör idag av energiskäl, kan man begränsa uppvärmningen av marken under byggnaden så att den . Vattenburen golvvärme i betongplatta innebär att golvvärmerören gjuts in i betongen när man lägger en platta på mark-grund eller på ovanvåning då huset har ett mellanbjälklag av betong. Det är viktigt att ha ett välisolerat underlag för att ta tillvara på så mycket av värmen som möjligt. Vid renovering av en grund eller ett golv kan vattenburen golvvärme läggas in.


Isolering bör vara minst 2mm . Dock kan även golvvärme för betongplatta och golvvärme för träbjälklag användas vid renovering. Numera isolerar man alltid en bottenplatta i ett nybyggt hus med cirka 3millimeters isolering , men riskerna finns hos hus med betongplatta från början av 80-talet och tidigare. Det som gäller för en villaägare som köper ett hus från 80- talet och tidigare är att man kan inte lägga in golvvärme där utan att . Golvvärme i betongplatta på mark.


Grundproblematiken vid betongplatta på mark kan vara: Dämning under plattan p. Kapillär upptransport av vatten i fyllnadsmassorna under grundplattan. Ur fuktsynpunkt blir konstruktionerna med underliggande respektive överliggande isolering helt olika. Vid placering av våtrum på en betongplatta på mark är det viktigt att ingen tillskjutande markfukt kommer upp i betongplattan och att ingen fukt går ned i plattan.


Fuktproblematik kan uppstå på grund av att markkonstruktionen (i bägge fallen finns en betongplatta på marken) har bristfälliga eller saknar:. Markisolering har två funktioner där den främsta är att värmeisolera för att minska värmeförlusterna.

I och med att golvvärme ökar plattans temperatur ökar därmed de . I ett hus med golvvärme i bottenbjälklaget, är värmeförlusterna från grunden ner till marken under större, än i ett hus med annan uppvärmning. Men med en ordentlig isolering under golvvärmeslingorna, minimerar du värmeläckaget. Det bör finnas minst 2mm isolering under slingorna i plattan eller källaren för maximal . Vad skulle du föreslå för lösning för renoveringen?


Innan ingjutning av golvvärmerör måste grunden isoleras med cellplast eller annan lämplig isolering. Det orsakar nämligen energiförluster och i en förlängning kan det ge fuktproblem. Vid ingjutning av golvvärme i . Konstruktionen är fuktsäker eftersom en betongplatta med underliggande värmeisolering blir varmare än underliggande mark.


Hus med golvvärme med en undermåligt isolerad grund kan i en del fall förbruka mer energi än hus med radiatorsystem om dessa har en mindre isolering mellan 70- 2mm. Generellt gäller anvisningar enligt Hus-. Tryckhållfastheten ska dimensioneras med hänsyn .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg