måndag 27 februari 2017

Målarfärg allergi

Skyddsombuden Manuel Carillo och Jan-Åke Öberg är oroliga över hur allergierna ökar bland målarna. Lita inte på vad som står på burken. All ”ofarlig” vattenbaserad målarfärg innehåller konserveringsmedel som kan orsaka livslång allergi vid hudkontakt, visar forskning. Många färger och lim - bland annat riktade till barn - innerhåller konserveringsmedel som i små mängder kan orsaka allergi. Samtidigt är kriterierna en uppmaning till fler fabrikanter att utveckla produkter, som klarar känsliga och överkänsliga människors krav.


Analys av VOC-ämnen från väggfärg.

Har du tänkt måla om barnrummet igen? Vissa väggfärger släpper mycket kemikalier till inomhusluften, visar Testfaktas test. Vi kan behöva se över reglerna för färg , säger Kemikalieinspektionens expert. De halter som används i målarfärg idag är för höga. De orsakar allergi och eksem.


Det innebär mycket problem för målare. Något kraftfullt behöver göras och det räcker inte med information. Målare som får kontaktallergi eller astma av konserveringsmedlen får stora problem.


Studien visar höga halter av framförallt MI och BIT, som kan orsaka allergi och eksem hos målare och konsumenter vid hudkontakt med färgen.

Resultatet var överraskande på ett negativt . Nästan all målarfärg som späds med vatten innehåller konserveringsmedel som är starkt allergiframkallande om det kommer i kontakt med huden. Målarfärg är en kemisk produkt och är en blandning av pigment, bindemedel och lösningsmedel. Ibland tillsätts antimögelmedel i vattenbaserade färger.


Antimögelmedel kan orsaka allergi. Ofta tillsätts också ett lösningsmedel som glykoleter för att hindra att färgen klumpar sig. Pigment är kemiska ämnen som . Från vetenskapligt håll kommer det signaler om kraftigt ökande allergier bland yrkesmålare inom. EU sedan mycket av den lösningsmedelsburna färgen bytts ut mot vattenbaserade.


Arbets- och miljömedicinska kliniker (AMM) i Sverige har fått många patienter där det konstaterats att det är. Vanliga inomhusmålarfärger innehåller höga halter av starkt allergiframkallande konserveringsmedel – något som sällan framgår av innehållsmärkning och säkerhetsdatablad. Det visar en ny studie som undersökt målarfärg i Sverige och fyra andra europeiska länder. Forskarna har undersökt vanliga vattenbaserade vita vägg och våtrumsfärger och mätt halterna av några isotiazolinoner, vanliga konserveringsmedel i färg , tapetklister, fogmassa och klister. De som blir utsatta kan reagera med svullen och röd hud som även kan vara full med blåsor.


Allergi mot konserveringsmedel i vanlig, ”säker” målarfärg , har ökat dramatiskt i både Nordeuropa och USA. Den som blivit allergisk har mycket . Allergiska reaktioner uppstår även av slipdammet. Allergenet avdunstar i flera veckor efter målningen, vilket gör att även de som vistas i lokalen blir utsatta. Svenska Målareförbundet har sett att .

Allt fler får allergiska besvär av vanlig målarfärg. Målarnas allergier är en jätteviktig fråga, säger yrkesdermatolog Carola Lidén. Karolinska institutet gör nu tillsammans med forskare i fem länder en studie av färg från de största tillverkarna.


Nästan all vattenbaserad målarfärg innehåller höga halter allergiframkallande ämnen. Dessutom avviker ofta informationen på färgburken från det faktiska innehållet, visar en ny europeisk undersökning. Kan jag få allergiska reaktioner av att måla? Om du har MIT- allergi kan även mycket små mängder framkalla en allergisk reaktion.


Därför ska allergiker i allmänhet vara uppmärksamma på om det finns MIT i färgen. Konserveringsmedel som kan orsaka allergi och eksem hos målare som kommer i kontakt med färgen via huden. Alexandra Dahlberg är bland de första i Sverige att bli klassad allergisk mot målarfärg och tapetklister. Nu har hon tvingats sluta jobba som målare. Allergin mot konserveringsmedel som grupp av ämnen har ökat väldigt mycket under de senaste åren.


Under de senaste fem åren i flera länder, även i Sverige, så har det ökat från ungefär två procent av eksempatienterna som är allergiska till åtta procent och det är en väldigt dramatisk ökning på kort tid. Färger uppkallas vanligen efter sitt bindemedel, till exempel plastfärg, kalkfärg eller linoljefärg. Enligt professor Carl Gustav Bornehag finns misstänkta samband mellan allergier hos barn och propylenglykolestrar i inomhusfärg.


Att låta ett spädbarn sova i . Visste du att vi som första färgtillverkare fick våra produkter miljömärkta med Svanen? Vi var tidigt ute med att satsa på en hållbar färgtillverkning och idag är merparten av våra produkter är vattenbaserade. Något som är bra för både miljön och för dig som ska måla. Men vårt miljöarbete sträcker sig längre .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg