måndag 13 februari 2017

Fukt i källargolv

Vi har just upptäckt att fukt tränger upp ur vårt betonggolv i källaren. Huset från 30-talet köpte vi i vintras och då syntes inget! Hur allvarligt är fuktproblem i källare och kostnad.


Vi ger dig råd och instruktioner för hur du kan få bukt med fukt i källaren. Vatten i betongsprickor expanderar när det fryser till is och kan spränga betongen som blir försvagad. Obehandlad betong tar upp vatten och vätskor som kapillärt stigande fukt.

Betongen måste skyddas för att hålla tätt. Betong som utsätts för mekanisk nötning bör man behandla förebyggande. En första åtgärd är alltid att se över dräneringen. Dessutom är det även viktigt att se till att man har en väl fungerande ventilation.


Ventilation är i detta fall inte bara viktig för att tillföra frisk luft att skapa en bra innemiljö, utan även för att föra bort den fukt som tränger in genom väggar och golv i källaren. Hur ska du angripa att du har fukt under källargolvet. Att ha fukt under ett källargolv är aldrig ett bra tecken.


Läs här hur du ska tänka.

Många vill använda dessa källare men kämpar mot den fukt och mögel som finns i källaren. Eftersom en källare ligger under jord finns det alltid fukt utanför väggarna och under golvet som gärna vill tränga igenom. Alltså är det mycket mer komplicerat att inreda ett rum i en källare än ovan jord där ju väggarna faktiskt är ganska torra för det mesta.


Och ett rum måste alltid vara torrt för att det skall . En betongplatta på marken utsätts för vattenångan i marken under. Under vissa omständigheter kan vattenångan i luften inomhus ge problem. Många nybyggda såväl som äldre hus drabbas av skador på grund av fukt. I andra delen av Villa Aktuellts artikelserie tar vi upp problem med källare och hur man säkrar den mot fukt.


Skillnaden ligger i dräneringskapacitet och ånggenomsläpplighet, enligt bilden här intill. Fukt sugs upp i betong- plattan. Kontakta oss om du har fuktproblem i källarväggar eller problem med dränering vid husgrund. Isodrän tillverkar och marknadsför ISODRÄN-skivan. KÄLLARGOLV ELLER OISOLERAT GOLV DIREKT PÅ MARK.


Det kommer fukt underifrån (genom bristfälligt lagd isolering, alternativt att byggfukten finns kvar) och man har ej lagt en fuktspärr under det fuktkänsliga övergolvet, typ parkett. Det kommer upp fukt underifrån, alternativt finns byggfukten kvar i betongplattan. Många fuktskador i källare uppstår genom att fukt och i värsta fall vatten utifrån tränger igenom husets grund. Fukten kommer från marken under och runt huset.


Skadorna upptäcks oftast genom att det luktar inne i huset.

Misstänker du problem bör du anlita en Anticimex för att få hjälp med vad som orsak till . Vi går igenom förberedelserna för att åtgärda fuktproblem i källaren. Hur visar sig fukt och varför uppstår fukt. Vatten kan tränga in till källare på några olika sätt. Källare är ofta drabbad av både fukt , mögel och lukt. Därför behövs dräning samt avfuktare.


Fuktskydda betong och tegel i källare. Källare och grundkonstruktioner är utsatta riskkonstruktioner vad gäller fukt och inläckage av vatten. Ofta saknas ett utvändigt tätande membran som hindrar fukt och vatten att tränga in i betongen. Då är det en god idé att impregnera betongen och undvika fuktskador. Orsaker till fukt i källare.


De vanligaste tecknen på ”murröta” i källaren är fläckar av mögel eller så kallade jordslag. BG-grundmursmatta- fuktspärr till källargolv , vägg och tak - Den säkra professionella lösningen för fuktskydd av källare och golv. Det betyder att källarväggen kan andas, det vill säga frigöra fukt genom grundmurens yttersida (temperaturen måste vara minst 5°C lägre i marken i förhållande till väggen).


Svensk Betongkristallisering AB har produkter för kapillär vattentätning av betong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg