fredag 17 oktober 2014

Nackdelar med pellets

Att använda pellets som uppvärmningsmetod är en vanligt förekommande i Sverige. Men hur fungerar det och vilka fördelar och nackdelar finns med det? Fördelar och nackdelar med pellets.


Pelletsvärme fungerar enligt samma princip som vedeldning. Finns det några nackdelar med att använda pellets ? Pellets består av hoppressat träavfall och är .

I regel behöver pelletsförrådet fyllas på ett par gånger per år och tillsyn och hantering av aska bör ske ungefär en gång i månaden. Bra saker med pelletsvärme. Här är tipsen för dig som tänkt elda med pellets och bra att tänka på om du väljer pelletsvärme och ska elda med pelletspanna. Båda dessa två metoder har stora nackdelar som även om de skiljer sig åt ändå kan åtgärdas på samma vis. Sätten att åtgärda nackdelarna med olja och pellets har dock vissa problem, . Ett väldigt viktigt val som vi svenskar står inför är hur vi ska värma huset där vi bor.


Idag finns det många olika alternativ att välja bland och i den här texten ska vi gå igenom några för och nackdelar med att elda med pellets. Stigande olje- och elpriser innebär att allt fler villaägare ser sig om efter andra och billigare energialternativ. Man pressar helt enkelt .

Några väljer att ersätta den allt dyrare oljan med en värmepump medan andra föredrar pellets. Den här informationen har tagits fram för dig som bor i villa och som vill undersöka möjligheten att använda pellets som värmekälla. Här hittar du information om för- och nackdelar med pellets som upp- värmningsform, vilken typ av panna som kan passa just dig, vad du bör tänka på vid inköp, hur kostnadskalkylen kan se ut . Det finns för- och nackdelar med bägge alternativen. Den pellets som man använder för uppvärmning består av träavfall som är hoppressat, och för att värma upp med pellets och utnyttja pelletsvärme så måste man ha en pelletsbrännare eller en pelletspanna. När det kommer till pelletsvärme så är detta en uppvärmningsform som det finns både fördelar och nackdelar kring.


Om man summerar fördelarna med pellets är driftskostna miljöneutralitet, och inhemsk produktion viktiga. Nackdelar kan vara behovet av ett större förrådsutrymme, kostnaden för pannan (dock kan befintlig oljepanna konverteras ) och visst behov av arbetsinsats så som tömning av aska och rengöring av insatsen. Att värma med pelletskamin är ett klimatvänligt sätt att fixa sin hushållsvärme. Du gör en insats för miljön samtidigt som priset är relativt billigt, ibland kan faktiskt pellets vara mer prisvärt än att använda värmepump.


Priset på pellets jämfört med priserna på el och olja gör pelletsuppvärmning till en lönsam, trygg och 1 förnybar investering. Vid eldning av pellets bildas en viss mängd aska som måste tas bort. Denna åtgärd måste ovillkorligen läggas in i företagets rutiner.


Våra pannor är försedda med automatisk askutmatning som transporterar askan från pannan till en uppsamlingsbehållare, denna måste dock tömmas regelbundet. Kräver mer arbete jämfört med olja och el. Se till att den pelletsbrännare du tänker köpa är P-märkt. Ett bulkförråd ger en bekväm hantering av bränslet.


Vissa pelletsproducenter kan ge prisgarantier för några år framåt på pellets. Kontakta skorstensfejaren, innan du byter .

Din värmekälla är det som påverkar uppvärmningskostnaden mest. Läs om fördelar och nackdelar med olika värmesystem och minska din värmekostnad. Förr i tiden värmdes småhusen huvudsakligen med ved eller koks. Så kom oljan och så småningom elen in i bilden med enklare hante- ring och lågt pris. Efter kraftiga prishöjningar på olja under 70-talet började många småhusägare åter elda med ved.


Trenden att ersätta olja med ved och numera pellets har fortsatt till. Liksom många andra står jag i valet och kvalet mellan att ved eller pellets. Då kan jag ju elda med ved om jag tex tycker att pelletseldningen blir för dyr. Om jag köper en ren pelletspanna .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg