onsdag 26 augusti 2015

Värmeväxlare verkningsgrad

Olika typer av värmeväxlare. Den värme som finns i bostaden, oavsett var den kommer ifrån, ska inte släppas rakt ut. En värmeväxlare med hög verkningsgrad gör att energikostnaderna hålls på en betydligt lägre nivå än de annars skulle varit på.


Värmeåtervinning betyder helt enkelt att den uppvärmda . Dessa riktlinjer gäller redovisning av temperaturverkningsgrad i värmeväxlare för till- och frånluftssystem med avsedd användning i byggnadsventilation. Kallas även för plattvärmeväxlare eller korsströmsvärmeväxlare inom ventilation där medierna passerar varandra i ett lamellpaket av veckade aluminiumplåtar.

Motströmsvärmeväxlaren kan i bästa fall komma upp i. Konstruktionen gör rengöring komplicerad . Kammarvärmeväxlarna hör till den här kategorin av värmeväxlare , regenerativa, även om tekniken för att flytta värmeväxlarpaketet från frånluften till . Verkningsgraden gäller alla typer av värmeväxlare. Ny värmeväxlare i ett FTX-system ? Eftersom en roterande värmeväxlare kan ta tillvara på både värme och fuktenergi resulterar detta i en hög verkningsgrad , upp till. Fördelar med en roterande värmeväxlare är att man lätt kan justera hastigheten på rotorn om högre eller . Fysik, matematik och teknologi: allmänt.

Hos Akademiska hus i Uppsala finns uppfattningen att FTX når den verkningsgrad som utlovas, om anläggningen blir rätt intrimmad vid driftsättning. Med roterande värmeväxlare ligger verkningsgraden. Det görs eftersom resultaten ska kunna jämföras med andra modeller som prövas och för att få en säkerhet i provresultaten.


Ett problem som uppstår är då aggregaten används i verkligheten råder aldrig givna och ännu . Beräknar hur stor verkningsgraden på en värmeväxlare är. En komplikation som alla konfigurationer har gemensamt, är att värmeöverfö- ringens drivande kraft, temperatur- skillnaden ΔT mellan det varma och kalla flödet, varierar beroende på läget i värmeväxlaren – se figur 4. Notera att den kalla strömmens utloppstemperatur TC,o kan . Värmeväxlaren i aggregatet har till uppgift att överföra värmen från den uppvärmda frånluften till den nya uteluften med en verkningsgrad upp till. Ventilation med värmeåtervinning med hjälp av FTX-aggregat. Temperaturverkningsgraden minskar. Ett exempel är p=4T, vilket ger verkningsgraden 0. Om periodtiden p väljs mindre 2T, kan temperaturverkningsgraden beräknat . Roterande värmeväxlare är en typ av regenerativ värmeväx- lare.


Dessa karaktäriseras av att växi armateri alet omväxlan- de värms av den varma luft- strömmen och kyls av den kalla i. Hygroskopisk rotor har be- läggning av fuktabsorberande material för återvinning av. Plattvärmeväxlaren är den den vanligaste växlaren på marknaden och finns i första hands i en- och flerfamiljhus med separata ventilationsanläggningar i varje lägenhet. Det finns två typer av plattvärmeväxlare, korsströmsvärmeväxlare och motströmsvärmeväxlare.


De förstnämnda har bäst verkningsgrad.

Denna typ av växlare är oftast tillverkade i aluminium men även plast förekommer som material till små värmeväxlare. Ju längre kanalen är desto högre blir värmeöverföringen och därmed verkningsgraden men tyvärr ökar då också tryckfallet för luften och fläktarna måste . VÄRMEPUMP (FVP) ELLER VÄRMEVÄXLARE (FTX)? FTX klarar normalt ljudkraven i våtutrymmen.


FVP klarar normalt ej ljudkravet. C, relativ fuktighet och uteluften. Miljöstyrningsrådetrekommenderar torr verkningsgrad på minst för plattvärmeväxlare av typ mot- och korsström ( för avancerad nivå). För roterande värmeväxlare rekommenderas verkningsgrad på minst .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg