onsdag 10 december 2014

Relativ fuktighet inomhus

Tumregler för relativ luftfuktighet inomhus. I bostäder bör den relativa luftfuktighet ligga på mellan och. Lägre nivåer kan uppfattas som torrt och dammigt medan betydligt högre kan uppfattas som klibbigt.


Under vintern ligger fuktighetsnivån oftast under RH och ibland. En optimal inomhusluft har en relativ luftfuktighet på till året runt.

I den kalla årstiden, när uppvärmning ger et torrt inomhusklimat, kan luftfuktigheten sjunka till RH. Så lockar luften fukt från alla tillgängliga källor, här bland våra kroppar, material såsom trä och textil, våra husdjur och även byggmaterial i hemmet. Någon som vet hur hög relativ fuktighet som är normalt í bostaden, speciellt sovrum och vardagsrum. Den är väll oftast lägre vintertid men vilka. Normala fuktnivåer inomhus ? Låg relativ fuktighet är bra så undvik att befukta inomhusluften!


Fråga: Vi har torr luft i vårt hus på vintern.

Har ni någon anläggning som kan användas för att öka luftfuktigheten inomhus ? Det är idag konstaterat att den mesta av problematiken angående vår . Kunskapen om vad det är i luften inomhus som orsakar människor olika typer av besvär och sjukdomar, är ganska välkänt och noggrant kartlagt. Fukt i luften mäts i relativ luftfuktighet , RF eller RH, Relative Humidity. RF och RH är den måttenhet som används för att beskriva hur mättad luften är med fukt. Luftfuktighet är kopplad till temperaturen inomhus. Om luften värms upp så sjunker luftfuktigheten och om luften kyls ned så stier den relativa . Både för hög och för låg luftfuktighet inomhus kan leda till att man får problem med hälsan.


Drabbas du fortfarande av förkylningsbesvär? Har du fortfarande svårt att andas? Eller immar fönstren i vardagsrummet ofta igen och rinner det ned kondensvatten? Senast efter den här larmsignalen måste du mäta . Det handlar om ett uthus som.


I dag är det relativ luftfuktighet här i linköping, det känns ändå ganska torrt. Då luften värms sjunker den relativa fuktigheten som på vintern då den kalla utomhusluften förs inomhus och värms.

Jag jobbar en del på labb. Många får då problem med . Vid en relativ luftfuktighet på 1 behöver det inte regna, men det är åtminstone dimma eller dagg. Detta förhållande tycks vara oberoende av om man befinner sig inomhus eller utomhus.


Fuktighetens variation under äret. Detta kan ofta observeras på insidan av sovrumsfönster och är en tydlig indikation på höga fukttillskott p. Hög fuktproduktion inomhus i form av vattenånga medför förhöjd relativ fuktighet inomhus (fukttillskott ). Fukttillskottet i en normalventilerad villa understiger normalt gram vattenånga per m. Torr luft är ett vanligt fenomen inomhus och besvär kan uppträda vid ni- våer under procent relativ luftfuktighet (RF). Hud och slemhinnor kan få besvär som kan leda till torra ögon, läppar, hud och slemhinnor i näsan, allergi och andningsproblem1 15. Upplevelse av torr luft beror oftast inte på att luften är för torr. Hög relativ fuktighet i inomhusluft orsakas ofta av att ventilationen är för dålig.


Ofrivillig ventilation pga dålig täthet leder till ökad luftomsättning och därmed lägre relativ fuktighet inomhus , men till priset av ökad energiförbrukning och dålig komfort. Ett tätt hus med riktig och kontrollerad ventilation är alltid det . Har torrt inomhus , nu när det är kallt ute visar hygrometern endast relativ fuktighet. Vet ej om det verkligen stämmer, men det är torrt inomhus iaf). På nätterna vaknar man med sandpapper i halsen och på tungan.


Till saken hör att det finns ett FTX-aggregar i huset vilket gör att eventuella (mindre) . Relativ luftfuktighet påverkar också hastigheten för utveckling av formaldehy syror och salter från svavel och kvävedioxi och hastigheten för bildning av ozon. Dessutom tyder det mesta på att allergener, patogener och skadliga kemikalier påverkas av den relativa luftfuktigheten inomhus. Det som kallas fukttillskott inomhus är skillnaden i ånghalt inne jämfört med utomhusluftens ånghalt. Det lättaste sättet att få reda på fukttillskottet är att mäta ånghalten inne och ute. Detta görs genom att mäta relativ fuktighet och temperatur inne och ute och därefter beräkna ånghalterna och slutligen erhålla fukttillskottet som . Om temperaturen inte ligger inom värdena är det en indikation på att ytterligare utredning av temperaturen behövs.


Inomhustemperaturen kan påverka ventilationens effektivitet om tilluftens temperatur är varmare än inomhustemperaturen. Om det blir för varmt eller för kallt inomhus kan bero på att ventilationen fungerar . Med de nya materialen och färgerna tillfördes rumsluften nya typer av mer eller mindre skadliga emissioner som varierade kraftigt beroende på kvalitet, ålder, rumstemperatur och relativ fuktighet. För det är just cirkulationen som.


Digital hygrometer HydroLogger från TFA för mätning av temperatur och luftfuktighet. Inbyggt larm varnar om värdet .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg