torsdag 18 december 2014

Sota köksfläkt

Du bör också följa anvisningar för rengöring gällande din fläkt , såsom att göra rent filter samt torka ur kåpan osv med jämna mellanrum. Gör du detta minimerar du risken för brand i din spisfläkt samt imkanal samt att funktionen för att suga bort stekos blir tillfredsställande. Har börjat läsa lite om sotning för att vi installerat en braskamin och ska besiktiga de.


Men när jag började läsa blev jag fundersam på köksfläkten. Vi har ju då en elspis och en köksfläkt med utsug. Det är skillnad på sotning av eldstäder och rengöring av kökets imkanal.

Imkanalen är den kanal som går från köksspisens fläkt. Det är inte längre lag på att sotaren ska rensa din köksfläkt och imkanal. Men lagen om att det måste göras finns kvar. Re: Ventilkanal till köksfläkt.


Så du kan dra din kanal som du vill men då ha i tanken att du själv ska kunna rensa den. Ni pratade lite om flexibel kanal. Det skall du INTE använda mer än vid.


Det finns fyra slags köksfläktar: kolfilterfläkt, utsugsfläkt och alliancefläkt samt spiskåpa, som inte är en riktig fläkt.

Du kan numera få sota din egen fastighet, eller anlita någon för att göra det ”om det kan ske på ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt” som det står i riktlinjerna från. Som privat fastighetsägare och innehavare av eldstad får du automatiskt meddelande om när det är dags att sota och kontrollera brandskydd. För att du skall få en automatisk meddelande så måste du vara registerad i vår register, är du osäker så hör av dig. Har Du frågor, tveka inte att kontakta oss för råd. Har du blivit erbjuden sotning av ett privat företag?


Se upp så att du inte beställer något i onödan eller på fel sätt – vi som kommun har redan koll på att din eldstad blir sotad regelbundet och korrekt. Vissa företag erbjuder sotning till dig som privatperson, trots att det är kommunens ansvar att sköta både sotning och. Besiktningar av skorstenar kan ske i olika fall och av olika anledningar. Här följer några tillfällen då det är viktigt att besiktiga: Vid nybyggnation. Får man sota skorstenen själv?


Här hittar du tips om brandskyddskontroll och vad som kan. Tillstånd söks hos kommunen. Köksfläkt och imkanaler behöver inte sotas alls. SOTNINGSTAXA Vad kostar det?


Responsen har varit mycket bra, då många verkligen har väntat på att få denna tjänst utförd eftersom de inte själva rensar fläkt och imkanal. Sotning av imkanal är det vedertagna namnet på rensning och rengöring av imkanaler, och används av . Tidigare innebar begreppet sotning att både rengöring och enklare brandskyddskontroll gjordes samtidigt.

Sotningsverksamheten är numera uppdelad i två separata uppdrag – sotning och brandskyddskontroll. Lagen ger också kommunen rätt att efter ansökan låta fastighetsägare själv sota eller överlåta åt någon annan. Uppringaren säger att sotaren befinner sig i privatpersonens bostadsområde just nu eller att de inom kort ska till dina grannar och sota imkanalerna.


Det är nog dags nu, när rengjorde du din imkanal senast, frågar de bland annat. Enligt Per Nisser, chef för räddningstjänstens förebyggande avdelning, . För att spara bränsle och för att känna sig extra trygg vill många av våra kunder att vi ska sota oftare än vad lagen säger. Ett exempel kan vara att vi rengör braskaminer två gånger per år i stället för gång per år.


Sot är även isolerande och ju längre tid som går mellan sotningarna, desto mer eldar du för kråkorna . Folk släpper in dem och då säger sotaren att de kan sota eldstaden samtidigt. Sedan några år tillbaka är det inte längre lagstadgat att man måste sota sin fläkt. Därför är det viktigt att man gör det själv. Ungefär en gång i månaden ska man tvätta filtret.


Man kan köra det i diskmaskinen, säger Niklas Söderberg. Under vinterhalvåret blir det mer att göra för sotarna. Nej, säger Niclas Christensen, som jobbar med förebyggande arbete på räddningstjänsten.


Men det kan vara bra att göra det med jämna mellanrum. Trots det behöver den göras .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg