fredag 19 december 2014

Soteld

Förr eller senare antänds kanske tjäran och brinner i ett våldsamt förlopp - soteld. Hettan gör att gaser samt sot utvidgas så kraftigt att skorstenen kan få sprickbildningar. Att med jämna intervaller låta sota och brandskyddskontrollera eldstad och skorsten är våra mest effektiva metoder för att förebygga soteld.


Därtill kan du själv med relativt enkla medel se till att eldning och skötsel blir så säker som möjligt. Sotelden märker du när det .

Eftersom skorstenar generellt är dimensionerade för att tåla höga temperaturer får sotelden sällan allvarliga konsekvenser. Risken för spridning av branden är störst i äldre byggnader med murade skorstenar. Vad ska jag göra vid soteld ? Ring 1vid soteld eller . Skorstensbran eller soteld som man också säger, kan förefalla vara mindre dramatisk och farlig än andra typer av bränder. Men så är det dessvärre inte. När sot och tjäravlagringar i skorstenen fattar eld kan flammorna spridas snabbt både inomhus till omgivande träkonstruktioner och utomhus till tak, träd och buskar.


Räddningstjänsten i Övertorneå har åkt ut på en soteld i Ruokojärvi.

Det finns en del glöd i. Vill du få tillgång till hela artikeln? Nationalencyklopedin, soteld. Antalet sotbränder ökar för närvarnade genomsnittligt i landet.


Orsakerna står att finna i att antalet braskaminer ökar, de används allt oftare som huvudsaklig värmekälla och de som eldar är ofta ovana vid att elda med fasta bränslen. Jag gör det man inte ska göra, jag ligger mitt i natten och läser om soteld vilket gör mig livrädd? Tänker på om det är en mindre soteld som kanske. NORRKÖPING Norrköping Vid 15-tiden på måndagen fick räddningstjänsten rycka ut till en soteld i en villa på Solbackavägen i Jursla.


Temperaturen i skorstenen är vid normal eldning högst 3grader men vid för hård eldning kan den överstiga 6grader. Man ska elda med högst 2-kg ved i timmen i en vanlig villa. Stäng alla luckor på eldstaden. När det på fredagskvällen började brinna i skorstenen larmades räddningstjänsten till villan i Hedekas. Klockan 08:inkom ett larm om soteld på en adress Trödje.


På måndagskvällen ryckte räddningstjänsten ut till en villa på Trädgårdsgatan i Borgholm. Vi söker av med värmekamera också . Snåla eldare ökar risken för soteld.

Brand Temperaturen sjunker och vi börjar tokelda för att hålla värmen. Under natten till torsdagen inträfade en soteld i en fastighet i södra Prästholm. Då kan det bli varmare än vad som var tänkt. Larmet inkom klockan 11:22. I nuläget är ingen ambulans larmad till platsen.


När brandmännen kom fram så slog det lågor ut från skorstenen. Enligt Daniel Haarala vid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg