torsdag 31 mars 2016

Räkna ut elkostnader

I de flesta hushåll finns det otaliga mängder med elektronikprodukter. Hur vet vi egentligen vad det är för produkter som kostar mycket pengar? Räkna enkelt ut din elkostnad för elektronikprodukter med vår kalkylator för elkostnad. Varje måna vartannan månad eller kvartal kommer det en elräkning till svenska hushåll.


Räkna ut din förbrukning av el och jämför elavtal för att få bästa elpris.

Läs om rörligt elpris och elnätsavtal. Prova vår elkalkylator och se hur du kan få ner dina elkostnader. Det finns många sätt att påverka sin elkostnad på om man lägger ner lite tid. Beräkna snabbt och enkelt din elkostnad för en elektronikprodukt baserat på effekt, kostnad per kilowatt och förbrukningstid.


Med hjälp av Energikalkylen får du en rad praktiska rå allt från enkla spartips till att byta hela värmesystemet. Energikalkylen är Energimyndighetens beräkningsprogram och hjälpmedel för hushållen att effektivisera sin energianvändning. Elkostnaden består av de tre huvuddelarna elnätskostna elhandelskostnad samt skatter och avgifter till staten.


Genom att vara en mer medveten elanvändare kan du också bli en nöjdare elanvändare.

I butik är alla elprylar märkta med hur många watt de drar. På vitvarornas energimärkning anges dessutom hur många kilowattimmar kylen eller frysen beräknas dra på ett år. Ofta finns dock ingen kostnad . Rent fysiskt är Watt enheten för effekt, vilket hjälper dig att räkna ut hur mycket energi som går åt när du exempelvis använder en elektrisk apparat. Det är enkelt att själv räkna ut elkostnaden för en specifik produkt. Börja med att fundera på om det är en apparat som drar ungefär lika mycket ström hela tiden eller om det är maxeffekten som nämns produktspecifikationen.


På en mobiltelefonladdare står troligen hur . Räknaren beräknar av konsumtion och priset på el. Ange den effekt eller förbrukningen av el. Ange priset för där får man kWh el. Hur många timmar per dag eller vecka är en.


Listan ger faktiskt en hel del oväntade . Nej, jag förstår inte riktigt vad du menar faktiskt. Om du har en elkostnad och en yta, så dividerar du kostnaden med ytan (i kvadratmeter). Saknar du några data får du återkomma så kan vi gissa.


Enligt Energimyndigheten är genomsnittsförbrukningen i Sverige kWh hushållsel per kvadratmeter.

Då kan vi hjälpa dig att räkna ut din årliga elnätskostnad. Ha gärna din elräkning till hands om du redan är kund hos oss. Då kan du använda dina specifika uppgifter för att få ett mer exakt resultat.


Moderna kylar och frysar drar i regel mindre el än äldre varianter och du kan reducera belysningens elförbrukning genom att byta ut alla konventionella glödlampor mot LED-lampor, som i snitt drar mindre el än traditionella glödlampor. Roar mig ibland med att räkna ut vad jag faktiskt betalat för 1kWh baserat på en årsförbrukning och dess totala kostnad. Jag kan se att min dyraste elkostnad hittils i huset var juli i år. Vår bostadsrättsförening har precis övergått till individuell mätning, och de portionerar nu ut elkostnaden på hyran. Wh man får fundera i om det är rimliga siffror sen sätta sig och räkna mattematiskt på saker du har i hemmet.


Du kan själv räkna ut hur mycket en apparat förbrukar i el. För att göra detta måste du först veta vilken effekt apparaten har. Effekten uttrycks i watt (W).


Används en apparat med effekten kW under timmes tid så är elförbrukningen kilowattimme (kWh). Om kylen eller frysen i . Ett tips för att mäta din .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg