onsdag 9 mars 2016

Byta braskamin

Många svenska hem är idag utrustade med en kamin , men det är en stor del av ägarna som inte känner till fördelarna med modern vedeldningsteknik. Genom att byta ut din gamla kamin mot en ny effektiv och miljösmart kamin , gör du både miljön och din ekonomi en tjänst. Med en modern kamin får du ut mer värme från.


Funderar på att byta kamin hemma till något lite mindre och snyggare. Idag har vi denna (kass bild), ett stort as, låg och elden syns bara från en.

Bygganmälan - byte braskamin och rökkanal? Byte av kamin samt behöver man bygganmälan? Byta kamin , vad för regler gäller? Byta braskamin - värdehöjning på huset?


Då är det dags att byta till en ny, effektiv och miljömärkt kamin. Har man en gammal braskamin kan det dock vara läge att byta ut den. Av estetiska skäl, men också av miljömässiga skäl. Gamla kaminer eldar mindre effektivt än moderna, som ofta har en så kallad cleanburning-förbränning, vilket innebär att de har dubbla tilluftssystem – den så viktiga syretillförseln är med andra ord .

Om draget är fint i din braskamin är det svårt att kolla om packningen sluter tätt eller om kaminen suger tjuvluft. Om kaminen däremot är kall så är draget sämre och då kan det slippa ut rök om packningen inte sluter tätt. Om du använder kaminen ofta bör byta packningen varje eldningssäsong. När måste jag byta ut min kamin mot en ny?


En kamin har en livslängd som lätt kan överstiga år. Utvecklingen av förbränningsteknik går dock mycket fortare. Har du en gammal kammin med en gammal skorsten är dags att byta ut det mot en mer modern lösning. Vad ”tjänar” jag på att byta ut den mot en ny? Eller hur länge håller den gamla?


Tveklöst så ska du byta ut din gamla kamin. Men däremot så sker en ständig utveckling av både design men framför allt de . Måste jag byta skorsten när jag köper en ny kamin ? Nej, det är inte alltid tvunget men många gånger rekommenderar vi detta ändå. Om sotaren har gjort anmärkningar så måste dessa åtgärdas eller byte av skorsten ske. Slå en pling till närmaste sotare så det går rätt till,kan bli jobbigt om det,gud förbjude,skulle hända nått.


Frågan är vad som skulle göra att de går fel? Kan ju inte blivit nåt fel.

Snackade med stans mur och kaminbutik och deras installatör sa bara att de var att kapa röret och byta kamin. En ny kamin är miljövänligare och mer ekonomisk än en gammal kamin. Mariebergs vd rekommenderar att byta mot en ny kamin för miljöns och plånbokens skull! Innan du kan installera eller ändra en eldstad och rökkanal, exempelvis braskamin eller pelletspanna, måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden. En braskamin Contura i 6serien väger ca 1kg.


Alltså på gränsen till en tung pjäs. Med detta resonemang, där en eventuell rasrisk med den fruktade vikten av 1kg skulle kunna vara ett faktum, kan inte längre . Du behöver inte göra någon anmälan om du ska: Byta till en likvärdig eldsta till exempel från en braskamin till en ny braskamin , byte från en oljepanna till en ny oljepanna eller vedpanna till en ny vedpanna. Installera en pelletsbrännare i en befintlig panna. Vet att normalt är själva kaminen den lilla kostnaden i sammanhanget.


Skorsten och annat lull-lull är det dyra. Jag kollade med en firma som heter Kaminexperten eller nåt sånt för ett år sen och fick då reda på att en kamin kunde kosta kring 15. När du ska installera braskamin , eldsta kakelugn eller öppen spis gör du alltid göra en anmälan till Stadsbyggnadskontoret.


Anmälan skickas till bygglovavdelning. I vissa fall, om skorstenen tydligt påverkar byggnadens utseende, kan det även behövas ett bygglov. Det gäller främst om skorstenen placeras nära takfoten . Det är i själva verket säkert att elda i en rätt installerad och godkänd kamin som besiktigats av sotare, betonar han och påpekar att de allra flesta problemen uppstår genom felaktig hantering.


Har du dessutom en braskamin som är äldre än tio år bör du fundera på att byta ut den mot en nyare modell, . Du gör en stor insats för miljön genom att installera en kamin med ny modern teknik, då du byter ut din gamla Contura 3- Sveriges mest sålda braskamin under 80-talet. Stor förtjänst med att byta ut din gamla kamin ! Bara sedan slutet av 90-talet har det skett en enorm produktutveckling när det gäller ny förbränningsteknik . Rådgör gärna med sotaren i ett tidigt skede för att diskutera förutsättningarna för en eldstad. Behöver eldstaden en ny rökkanal eller skorsten kan även bygglov behövas, beroende på hur den placeras och hur det påverkar byggnadens utseende.


Vad gäller när jag behöver göra en ändring eller byta min kamin eller panna? När man gör mindre ändringar eller byter ut en kamin eller panna mot en annan likvärdig är reglerna också flexibla och det finns vanligtvis skäl att anpassa kraven. Kontakta din kommun med frågor om vad som gäller när du ska .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg