torsdag 31 mars 2016

Direktverkande el

Många som värmer sitt hus med direktverkande elvärme funderar på att komplettera eller att byta uppvärmningssystem. Det kan finnas olika skäl, till exempel att hela värmesystemet behöver ses över, höga elkostnader eller osäkerhet kring framtida elpriser. Ett vattenburet värmesystem är ofta mer . Installationen är tack vare detta billig, men driftkostnaden är med dagens eltaxa förhållandevis hög.


Energin fördelas ut i huset via ledningar till radiatorer eller golvvärme. Fördelar: Låga investeringskostnader, bra reglerbarhet, låga energiförluster.

Nackdelar: Sämre flexibilitet för andra energislag, relativt höga löpande kostnader. Elen var billig och elementen likaså. Dessutom kräver direktverkande el absolut inget underhåll. Idag är dock elen bra mycket dyrare med högre beskattning och högre pris. El behövs till alla våra teknikprylar och det talas gott om t. När vi pratar om direktverkande el menas el som direkt blir omvandlat till värme.


En annan variant är vattenburen el där el värmer . Vi är på jakt efter hus, och jag är helt borttappad när det gäller värme och sånt.

Tex ett hus som jag tittat på är 153kvm plan. Där är det direktverkande el , även en luftvärmepump installerad. Jag har läst lite och direktelen verkar ju inte vara den bästa, men ni som har det och bor i villa, vad brukar en . Hur illa är direktverkande el egentligen? Direktverkande el via oljefyllda radiatorer, hur.


Ungefärlig kostnad med direktverkande el ? Elen transporteras till ditt hus genom elnätet och omvandlas till värme i elementen. Det finns två typer av element: de oljefyllda och de som inte är oljefyllda. Skillnaden dem emellan är att de oljefyllda elementens.


Att byta till vattenburen värme från direktverkande el innebär att samtliga element (radiatorer) i huset byts ut mot vattenelement, alternativt golvvärme, och ledningar dras till detta. I vissa fall kan det räcka att endast byta ut delar av värmesystemet. När detta är gjort kan man installera den värmepump man föredrar, . För den som idag värmer sitt hus med direktverkande el är värmepump en särskilt bra investering.


Kostnaden för själva värmepumpen är densamma, men återbetalnignstiden blir avsevöärt lägre eftersom besparingen ökar – det är avsevärt billigare att värme sitt hus med värmepump än med direktverkande el helt enkelt. Ja, du kan installera en pelletskamin som ersätter upp till procent av elvärmen. Låt bara elradiatorerna sitta kvar i badrum och eventuellt andra stängda utrymmen där värmen från kaminen inte kan cirkulera. Allt fler svenskar efterfrågar värme från .

Alla kan inte byta uppvärmningssystem, men spara energi och pengar kan man göra även om man sitter med direktverkande el. Här får du tips om åtgärder. Du som har ett värmesystem med direktverkande el behöver först fundera på hur värmen ska distribueras i huset. Med ett vattenburet system, tex golvvärme eller radiatorer, finns flexibiliteten att byta värmekälla. Det första beslutet att ta ställning till är om du ska välja den lilla eller den . Att byta ut direktverkande el mot vattenburen uppvärmning är varken billigt eller enkelt.


I synnerhet inte om man bor i ett äldre hus där man inte vet vad som döljs bakom väggarna. En artikelsida om att byta till fjärrvärme från direktverkande el. Varje vinter blir vi lika överraskade av kylan och höga elpriser som följd av denna kyla. Har du direktverkande el som gör att din elräkning slår i taket? Nu har Nordens största leverantör av värmepumpar kommit med en lösning.


Kopplar du även till en vedeldad kamin kan du verkligen spara energi och . Distributionssytem för värme i hus - direktverkande el. Stöd för konvertering från direktverkande elvärme i bostadshus. Den som ägde ett bostadshus eller bostadsanknuten lokal och gjorde en konvertering till en förnybar energikälla kunden få stöd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg