onsdag 16 mars 2016

Renovera järnspis

Det är förhållandevis enkelt att renovera en vedspis om den inte har sprängts av för hög eldningstemperatur eller med tiden rostat sönder genom att ha stått ansluten till en oeldad och regnfuktig skorstenspipa under många år. Gjutjärn rostar inte i första taget, men alla material har ju sina begränsningar . Jag tänkte i klassisk how-to-anda beskriva hur jag renoverade min första vedspis. Det blir dock lite som att läsa boken Vi rustade ett torp av Arne Lind som är skriven i snäll prosastil om hur författaren tillika 08:an skaffar sig ett torp att snickra på, lite sådär lagom . Hej Vi har en gammal järnspis som inte varit använd på många år.


Misstänker att den behöver lite omvårdnad innan den ska börja jobba igen.

Lera och järnfilspån till isolering av järnspisar. Satsen räcker till en stor järnspis och endast vatten behöver tillsättas. Bruksanvisning medföljer.


Det finns en gräns där det blir billigare att köpa en fungerande än att renovera. Det finns många saker på en järnspis att kontrollera innan du gör någon ytbehandling på den. Kontrollera att hällen inte har slagit sig, att den är plan och inte har sprickor eller djupa porigheter. Jag har testat, tyvärr så har Hanssons vedspisar i Sundsvall ingen kvar som renoverar. Ett till från mina trakter svarar inte på mail och inte på telefon, ska försöka igen efter helgerna.


De övriga svaren är mest söderut.

Börjar ta tid att få sitt morgonskaffe, Förklaringen till det är ganska tydlig i bilden nedan: Bild Även hällen börjar vara sliten, men den finns i alla fall att köpa. Bild Finns det något smart sätt att justera till plattorna? Har du tillgång till en vedspis , men är lite osäker på skicket och hur du använder den? Ta ut och renovera en vedspis.


Jag har ett torp som innehåller en Husqvarna 7som inte eldats på flera tiotals år. Skicket är vid en första inspektion inte katastrofalt, men jag har inte kunnat se anslutningen till skorsten med mera. Istället för att betala en sotare för att eventuellt döma ut den vill . Jag är alldeles nyregistrera men har läst inlägg i flera månader. Har nyligen köpt ett gammalt torp i Skaraborg och redan fått bra tips om kompostering osv.


En gammal vedspis är en räddare i nöden om man bor på landet. Har du bara ved hemma så håller du värmen och kan laga mat och baka även utan ström. Vårda vedspisen rätt så har du en trygg, mysig värmekälla i många år framöver.


Här får du vedspisexperten Fredrik Lindströms goda råd för en välfungerande vedspis. Skansens experter lär dig hur du på bästa sätt svärtar en spis med hjälp av spissvärta. Fritte från Nacka byggnadsvård visar hur en vedspis fungerar och sätter samman en. Du en lycklig ägare av en gammal järnspis eller kamin?


Det spelar oftast ingen roll om spisen eller kaminen är otät,. Vi åtar oss att renovera Din gammla järnspis. Kontakta oss för ett kostnadsförslag.

Måttbeställning = Vi behöver mått för att tillverka denna del. Vanliga spistillverkare är: Husqvarna, Norrahammar, Näveqvarn, Ankarsrum, Norrhult, Bolinder m. Kokplattor och Spisringar finns under Tillbehör. Alla bilder innehåller en vattenstämpel med . En totalrenovering av vedspis tar ca. Det kan däremot ta längre tid om jag måste söka efter delar. Arbetet urförs till ett fast pris, så inga överraskningar!


På spisverkstan utanför Alingsås blir den allra rostigaste järnspis fin igen - med hjälp av Sveriges enda specialutbildade spis- och kaminrenoverare Mikael Ödman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg