torsdag 10 mars 2016

Träkol

Träkol består till största delen av kol och kan användas som bränsle. Industriellt har dock stenkolet till stor del ersatt träkolet. Traditionellt har träkol framställts genom kolning, det vill säga . Det antänds lätt, har högre värmevärde än ve brinner utan låga.


Vill du få tillgång till hela artikeln?

Att det är så beror dels på att kol har bildats i stor mängd genom de aktiviteter som människorna har bedrivit men också på att kol är så beständigt. Träkol är ett av de vanligaste fyndmaterialen vid arkeologiska utgrävningar. Medan andra organiska föremål oftast har brutits ned så finns nästan alltid träkol.


Till tjältining, smideskol eller eldkorgen, med högt energivärde. Prima dalkol av furustubbar, en biprodukt från tjärbrännarna. Undantaget från energiskatt, inte stöldbegärligt som dieselfat på arbetsplatsen, spara tusentals kWh el när du skall gräva i vinter.


Försök att grilla över brinnande ved. Det blir vidbränt och smakar tjära.

Visst blir det värmeförluster med att tillverka kol, men träkol används bara när det inte funkat med eld. Inga värmeverk eldas med träkol , där eldar men med trä direkt. Dessutom får man ut tjära vid tillverkning av träkol , användbart även . Vi erbjuder kvallitetskontrollerat träkol och grillkol till både industri och konsument. Det är lättantändligt och har högre värmevärde än ved. Det brinner utan låga och med svag rökutveckling och har därför blivit populärt som bränsle i utomhusgrillar.


Ett annat stort användningsområde är i smedjor och verkstäder. Ett nytillkommet användningsområde är att . Bilden nedan: Grillkol Liter. Räkna med en säck per löpmeter, . Genom torrdestillation av trä i särskilda ugnar erhålles träkol som restprodukt. Träkol och tjära framställdes förr i tiden i kolmilor.


Träkol används ofta vid grillning, eftersom kol inte brinner med öppen låga utan bara glöder. Nu vill svenska forskare börja tillverka träkol i stor skala - kol som sen ska grävas ner i jorden för lagring under lång tid. Allt för att binda koldioxid. Det innebär att cellerna i träet förbränns, kvar blir själva kolatomerna.


Träkol blir väldigt poröst eftersom det mesta av träet har förbränts och endast ett skelett av kolatomer är kvar.

På mikroskopisk nivå ser träkolet ut som en tvättsvamp . Om man inte vill springa till affären och köpa träkol utan göra det själv kommer här ett tips på hur man kan gå tillväga. Definition från Wiktionary, den fria ordlistan. Hoppa till: navigering, sök. har en artikel oträkol. Böjningar av träkol , Oräknebart.


Nominativ, träkol , träkolet. Lagfors av brukspatron Philip Krapp. För att driva bruken krävdes stora mängder träkol i masugn och smedjor. Ett svart, poröst material, vanligtvis framställt genom torrdestillation av trä i ett slags kolmila.


Förr i tiden framställdes träkol genom att man täckte en vedhög med jor lät den brinna långsamt i flera dagar och endast tillförde så mycket luft att de gaser som utvecklades kunde förbrännas. På detta sätt fick man en . Det kunde löna sig att använda biomassa inom stålproduktionen. Det visar Carl- Mikael Wiklund i sin doktorsavhandling vid Åbo Akademi. A-Ö: Mer från Svenska Yle. Lördagen den november mellan kl 10.


Vår kolmila var stor och levererade nästa sjuhundra säckar med träkol. Plats: Hammarbyladan, ta . Träkol från Weber på 10kg passar utmärkt till vardagsgrillningen på klotgrillen eftersom det går snabbt att tända och har en brinntid på cirka minuter. Kolet är gjort på FSC-certifierad bok, avenbok, björk och ek.


Träkol från Weber 5kg passar utmärkt till vardagsgrillningen på klotgrillen eftersom det går snabbt att tända och har en brinntid på cirka minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg