fredag 18 mars 2016

Fuktkvot trä mögel

Reglarna jag ska kolla är de som man reglat. Mar rimlig fuktkvot i virke, innan det byggs in? Jan Upptäcka fuktskador som amatör?


Eftersom mögel växer på virkets yta är det ytfuktkvoten som ska kontrolleras för att undvika mögelpåväxt. Tidsåtgång för start av mögelpåväxt på furuvirke och andra material. För hög eller låg fuktkvot.

Både för hög och för låg fuktkvot leder till problem. Låga fuktnivåer i parkettgolv och annat trä , kan få träet att slå. Hög fuktkvot kan istället leda till mögel -, svamp- och rötangrepp.


Sammanställning av litteratur om mögel på byggmaterial med avseende på fuktkrav. Genomgång av byggmaterial som studerats. Undertaksskivor (ceiling tiles).


Fuktkvotsmätare MD8för mätning av fuktkvot i t. Här ses mätvärden gällande fuktkvot , när fara förligger för mögel och röta.

Mätning med fuktkvotsmätare. Mät med jämna mellanrum i byggnadsmaterialet (endast i träbaserat material). Det kan skilja relativt mycket i . Rötsvampar kräver fuktkvoter över innan risk för rötskador föreligger. Dock kan angrepp av äkta hussvamp ske från FK.


Risken för mögel - och bakterieangrepp . Jun utvecklat mögel För att mögel på t ex trä ska utvecklas krävs en kombination av fukt, temperatur, tid och näring. Livsoptimum ligger vid ca 25- 28°C. Etablering av mögel via sporer kräver mer fukt än . Om man till exempel mäter fuktkvoten till så innebär det att i varje kilo trä finns det 1gram vatten lagrat.


Nov Fuktförhållanden i träytterväggar. Rekommendationer för fuktsäkert byggande och för att undvika mögelväxt. Visa temperatur, fukttillstånd för virke och väggar i både bygg- och bruksskedet. Dessa problem kan även inträffa i mycket torra miljöer. Vid låga temperaturer kan RF vara mycket högre.


Mögel växer på ytan av virket. Vid temperaturer över °C kan mögel inte växa, vilket förklarar varför ingen tillväxt numer sker i virkestorkarna trots höga fuktkvoter under torkningens första fas.

Virke till inbyggna som blivit utsatt för uppfuktning, måste torkas ut innan det byggs in för att förhindra att mögelpåväxt sker efter inbyggnad. Resultaten har påvisat mögeltillväxt vid relativa luftfuktigheter RF mellan och , på virke med medelfuktkvoter på virket mellan 2 och 2. Ingen mögelpåväxt har påvisats vid relativ luftfuktighet eller lägre, eller i virke med medelfuktkvot mellan 1 och 2. Detta innebär att kritiskt fukttillstånd . Problemen börjar ofta med att det luktar illa. Utsätts konstruktionen för en för hög fuktbelastning under en längre tid kan trä och andra organiska material börja brytas ner. Då brukar man tala om rötskador.


Går det riktigt långt kan materialens hållfasthet försämras. Fukten i material kan mätas med en fuktkvotsmätare, populärt kallad fuktmätare. Sambandet mellan relativ fuktighet och fuktkvot är olika för varje material.


Indikerar en fuktmätare fuktkvot motsvarar detta Relativ Fukt i trä men hela i papper. Vid en fuktkvot i trä på är det liktydligt med risk för mögel och . Modellen förutsäger reaktion på utomhusklimatet på olika platser med avseende på risken för mögelangrepp vilket stämmer väl överens med allmän erfarenhet. Således kan den relativa luftfuktigheten överstiga 1 , i riktigt ren luft ända upp till 4. Nyckelord i rapporten: Krypgrun mögel , fukt, röta, luftavfuktare.


Dem vanligaste rötsvamparna som orsakar skador i byggnader är olika brunrötesvampar. Det finns ungefär 1olika arter som kan bryta ner trämaterialet. Checklista vid fuktkvotsmätning. Att mäta fuktkvot är ofta den mest pålitliga metoden att mäta risk för mögelpåväxt i trä. Mäter du i gran eller furu skall fuktkvoten inte överstiga 17- för att vara säker på att det inte kan växa mögel.


Fuktdiffusionen i trä ökar kraftigt vid temperaturhöjning. Däremot påverkas det fria vattnets diffusion i stället starkt av lufthastigheten. Trä bör monteras med en fuktkvot nära den jämviktsfuktkvot som kommer att råda över året för att minimera problem med fuktrörelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg