onsdag 20 augusti 2014

Allergi damm

Det som idag kallas för damm kan innehålla spår av flera olika allergiframkallande allergen. Främst spår från katt, hun pollen, textilrester, matrester samt kvalster. Då man tidigare benämnde att husdamm kunde vara en orsak till allergi , dammallergi, visste man inte att dammpartiklarna bestod av mer än ett allergiframkallat . Den som är allergisk mot damm i bostäder kan reagera på ett eller flera av dessa ämnen – eller på kvalster.


Det går ofta inte att helt bli av med kvalstren, men man kan hålla mängden nere bland annat genom att vädra, hålla svalt i sovrummet och undvika att damm samlas. Vid kvalsterallergi kan exponering för kvalster orsaka symtom från luftvägar och även hud.

Husdammskvalster är viktigast när det gäller allergi i den allmänna befolkningen. Med en storlek på mellan och mm gör kvalster inte så mycket väsen av sig , men låt dig inte luras. Och har du redan allergi kan . Begreppet ”dammallergi” används felaktigt vid kvalsterallergi, trots att kvalster inte ens överlever i dammtussarna. Det finns inte något som heter ”dammallergi” och kvalsterallergi har ingenting med damm och städning att göra.


Idag vet man att det är förhöjd luftfuktighet i bostaden som är den avgörande faktorn för . I Sverige förekommer sängkvalster främst i. Kvalster finns inte i det damm som ligger på golvet eftersom det är torrt. Däremot trivs de i textilier och stoppningar .

Många människor lider av hälsoproblem, såsom hosta och rinnande näsa hela året. Detta beror främst på dammallergi. Dammkvalster är närvarande i varje hem och damm iblan överdrivet eller rengör damm kan orsaka allergiska reaktioner i kroppen.


Läs information om symtom och behandling av pälsdjur- och kvalsterallergi. Hitta rätt läkemedel för dina problem och få användbara vardagstips. Damm kan reta luftvägarna, särskilt om man redan har allergi.


Dammallergi är alltså ingen egen allergi utan innebär att man är allergisk mot ett eller flera av de ämnen som finns i damm t. Damm innehåller många olika ämnen. Innehåll av olika allergiutlösande . Till skillnad från säsongsbunden allergi mot pollen eller särskilda gräs, mögel och allergier kan pågå året runt, vilket leder till kroniska sjukdomar som bihåleinflammation och hösnuva. Mögel och damm allergi kan . Besvären kan växa bort och försvinna efter 40. SymtoRinnsnuva, nysningar, nästäppa, rinnande kliande ögon, eksem och astma.


Katt, hun häst och kanin är vanligast. Tyvärr finns inga allergisäkra pälsdjur, . Om man har astma är det extra viktigt att hålla det rent och städat hemma. Det finns mängder av ämnen i damm som kan vara allergiframkallande.


Personer som har allergi mot exempelvis pollen, pälsdjur eller kvalster löper större risk att få astma jämfört med dem som inte är allergiska.

Icke-allergisk astma orsakas av något eller några ämnen som irriterar luftvägarna. Det kan till exempel vara damm , cigarrettrök, skadliga gaser, kall luft eller ansträngning. Läkarna avråder oss från att ge soja men vi har låtit honom äta det ändå eftersom vi inte ser tecken på allergi.


Magnus Wickman: Fortsätt att ge det han tålt tidigare. Låggradig sojapositivitet vid test säger inget om allergi. Ulla : Vem utför kvalstertest av damm ? Ska man verkligen ta medicin. Hur reagerar barn på damm ifall de har allergi ? Det vanligaste är dammallergi - åtta av tio hundar i Skandinavien som har luftburen allergi är allergiska mot damm och kvalster.


Framför allt får de problem i öronen och kan få återkommande öroninflammationer. När det gäller frågan om städning och rengöring där allergiker eller familjer med personer som har allergier mot kvalster ger vi här flera råd. Hushållsdamm är fiende nummer ett för många människor som lider av luftallergi. Damm ansamlas i kvalster, mikroskopiska . Den ökade i samma takt som infektionerna minskade.


Men även den kom att fokuseras på dammet. Allergi mot dammkvalster och rengöring. Diagnosen dammallergi myntades, trots att man ju inte kan vara allergisk mot damm som består av vad som helst.


Nej, det var en pseudonym för allergi mot kvalster, mikroskopiska spindeldjur som lever . Det är bland annat bakterierester i dammet som gör att barn som växer upp på bondgårdar löper mindre risk att drabbas av allergi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg