torsdag 14 augusti 2014

Hur funkar en termostat

En dragspelsliknande bälg av zink och koppar ser till att dina element är så varma att de kan värma upp bostaden. Och den stänger av när det är tillräckligt varmt. Vill du veta hur en radiatortermostat fungerar? Här ger Värmex en enkel beskrivning av de vanligaste funderingarna kring termostater.


Som jag fattat det och de jag har så innanför termostaten sitter det en pigg som termostatets platta trycker på när man skruvar på den.

Vattenburet element går inte att stänga av? Hur funkar termostaten på ett vattenelement? De enklare elektriska termostaterna består av en bimetallfjäder som fungerar som strömbrytare genom att den böjer sig olika vid olika temperaturer. Själva slutningen av strömkretsen görs ofta med hjälp av ett relä, för att . Rörläggaren André Holm går igenom hur du byter termostat på elementen, steg för steg. En termostat är en reglerteknisk apparatur som ska hålla en nästan konstant temperatur i en ordning.


Det jag nu undrar över är hur jag ska tolka resultatet. Termometern jag använt kanske man inte kan lite på riktigt.

Det är en 20krs kötttermometer ifrån Jula! Men iaf, det är en graders termostat inköpt på biltema. Jag började koka upp vattnet och observera resultatet. Ingenting av vad jag kunde se hände fram till ungefär 90 . Danfoss tagit fram en serie skrifter, ”Värt att veta om” som behandlar de aktuella områdena.


Den här skriften heter Värt att veta om radiator- termostater och förklarar hur radiatortermostater fungerar och hur Du på bästa sätt skall använda. Termostaten jobbar för att hålla grader mitt i rummet. En bil termostat gör just det, den håller bilen varm men samtidigt kyler motorblocket. Vrid termostathuvudet medurs tills den gröna markeringen står mellan punkten och fullt öppen. Alla motorer, allt bil-och lastbilsmotorer, måste hålla en viss temperatur för korrekt funktion.


Många klagar på radiatorerna när huset blir för kallt eller för varmt, oavsett hur de boende försöker reglera värmen. Om motorn blir för varm, kan det bli . Men det är sällan själva radiatorns fel att det blir som det blir. Innan vi monterar de nya termostaterna justerar vi värmesystemet.


Det innebär att vi fördelar vattenmängderna rättvist till samtliga element i huset. Efter en ti då värmesystemet visar sig fungera som det ska, monteras de nya termo-. Har lite problem med värmen i elementet i köket och det verkar som att pinnen i termostaten kärvar.

Men hur gör man för att få bort den ifrån elementet? Hittar inga skruvar nånstans på den. Det sitter väl en termostat nånstans på elementet, är det kanske den där kromade plutten som sitter längst ut på själva kranen? Kranen ska väl normalt sett vara helt öppen men hur regleras . Hitta en prisvärd termostat till element hos oss.


Inuti den vita cylinderformade behållaren finns något som ser ut som ett dragspel, materialen härinne är bland annat zink och koppar. Den här smarta manicken ser till att hålla värmen jämn och tillräckligt hög i radiatorn och stänger av sig . Radiatorermostatens uppgift är att hålla en jämn temperatur i rummet genom att bestämma hur mycket värmeeffekt radiatorn ska avge under en tidsperiod. Vi går igenom stegen för att få dom att fungerar och få igång värmen igen.


Blås liv i gamla element Det första du ska kolla när du sätter på dina element är om det låter i elementen. Man kan göra som Aerocombi beskriver, då får man svart på vitt hur termostaten beter sig, i övrigt kan man säga att har man en onormalt låg eller en onormalt hög temp på motorn så är det oftast termostaten som börjat ge upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg