fredag 15 augusti 2014

Kemikalier i kläder farligt för din hälsa

Men det talas ganska tyst om detta och som konsument är det svårt att veta vilka textilier som är ett bra val för hälsa och miljö. Därför påverkar kläderna din hälsa och miljön. Läs också: Nytt EU-beslut: Färre miljöfarliga kemikalier i våra kläder. Fem kemikaliebovar i kläder : antibakteriella kläder , impregneringar, plasttryck, besprutad bomull och miljögiftet formaldehyd.


Dessa kan vara skadliga för.

Här finns mer information om din rätt att få veta. Om du inte köper ekologiska kläder , var då väldigt noga med att alltid tvätta ett nyinköpt plagg innan du tar det på dig! Speciellt viktigt är det förstås med kläderna som du har närmast kroppen! De kan ha behandlats med kemiska ämnen som är farliga för hälsan och miljön. Kemikalieinspektionen lät nyligen . Kläder och andra textilier kan ha behandlats med kemiska ämnen som är farliga för.


Vissa färgämnen och formal- dehyd kan orsaka allergiska besvär och ibland kan rester av tvättmedel, konserveringsmedel och anti- mögelmedel ge hudreaktioner.

Risker för människors hälsa och miljön. Rapport från ett regeringsuppdrag. Kläder från flera kända varumärken innehåller i stor utsträckning kemikalier som är skadliga för miljön och hälsan , visar ett test som Greenpeace gjort. Vid tillverkningen av textilier används ofta stora mängder kemikalier. Produkterna som analyserats kommer från olika . Många gifter kvar i dina kläder.


Tusentals kemikalier används vid klädtillverkning. Forskare vid Stockholms universitet har undersökt om kemikalier också finns kvar i kläder vi köper. Flera hälsofarliga ämnen har identifierats – inte ens . Det finns fler farliga kemikalier i textilier än man hittills har känt till.


Vet du på vilket sätt kläders kemikalieinnehåll kan påverka din eller dina barns hälsa på kort och lång sikt? Före första användningen är det viktigt att tvätta nya kläder för att ta bort kvarvarande kemikalier ur plagget, säger Ingunn Grumstad Klepp, textilexpert och forskare vid norska Statens. Ditt plagg kan ha provats ett stort antal gånger innan det hamnar i din ägo, men i jämförelse är det långt ifrån lika farligt. Farliga kemikalier finns nästan överallt, till exempel i mobiltelefoner, möbler, leksaker, barnkläder och.


Exempel på kemiska ämnen som ger negativa effekter är.

Vad betyder de konstiga orden? Tvätta dina nya kläder , handdukar och lakan innan de används. Undvik, när det är möjligt, textilier som är impregnerade, flamskyddade eller antibakteriella, eftersom farliga kemikalier vanligtvis har använts. Fråga i butiken vad kläderna eller textilierna innehåller.


Betydande brister i EU:s lagstiftning gör att farliga kemikalier riskerar att slinka igenom systemet – och hamna i varor som säljs i svenska butiker. Det är med andra ord svårt att sätta en gräns då det blir farligt för människan. Nytt larKrom i vanliga handskar kan göra dig sjuk. Det säger kanslichef Ulf Brändström, som menar att det . Våra barn badar i gifter i vardagen.


Vi kommer att fokusera på barn och ungdomar, eftersom de är mer sårbara än vuxna för påverkan från kemikalier. Vi brukar ge som råd att man tvättar kläder och sängkläder innan man använder de på barnen. En kemikalie kan vara ofarlig och.


Det finns ett antal saker som du och din familj enkelt kan göra för att skydda er mot skadliga kemikalier i hemmet: Titta efter farosymboler och läs . För många andra kemikalier vet vi fortfarande inte säkert hur de kan påverka hälsa och miljön. Gamla kemikalier och kemikalierester är farligt avfall och ska samlas upp och lämnas till kommunens återvinningscentral.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg