fredag 15 augusti 2014

Mögel hälsoproblem

Förekomst av fukt och mögel inomhus är en etablerad orsak till inomhusmiljörelaterade symtom, ibland så besvärande att den drabbade söker vård. Det går i detta sammanhang inte att med säkerhet säga vad som är effekter av fukt respektive mögel. Fukt är en förutsättning för tillväxt av mikroorganismer i. Problem med mögel är vanligt i hus, skolor och på arbetsplatser.


Mögel kan leda till många olika hälsoproblem.

Hur påverkas din hälsa av mögel ? Mögel och dess hälsoeffekter på människan. Mögel i inomhusmiljö kan vara mycket skadligt, t. Alla biologiska agens som. Därför kan man få hälsoproblem fastän det finns mindre mängder damm i luften än gränsvärdet.


Att fukt och mögel påverkar vår hälsa betvivlar förmodligen ingen. Men på vilket sätt och i vilken utsträckning?

Vad vet vi egentligen idag om fukt och mögel i inomhusmiljön? Mögelallergi är sällsynt och kopplingen mellan husmögel och allergi är inte helt klarlagd. Det man kan säga med säkerhet är att vissa typer av mögel är mer skadliga än andra och hur vi påverkas varierar stort från person till person. De som drabbas av mögelallergi har oftast andra allergier, till exempel.


I asylboenden är belastningen hög på dusch- och köksutrymmen. Ventilationen har ofta låg kapacitet, vilket gör att fuktnivåerna kan bli så höga att tillväxt av mögel och mikroorganismer blir ett problem. Det är viktigt att utrymmen som används mycket är anpassade efter belastningen, det vill säga har tåliga . Lika många anger att de bor i bostäder med synliga fuktskador, synligt mögel eller mögellukt. Människor som vistas i fuktskadade hus kan få hälsoproblem så som hudirritationer och luftvägsproblem. Sambanden mellan hälsoproblem och fukt och mögel är inte helt klarlagda.


För personer som lider av allergier eller astma finns dock anledning att vara extra försiktig. Läkare bör alltid kontaktas om du har fått eller är rädd att få hälsoproblem på grund av fukt eller mögel. Man har inte heller hittat några orsakssamband mellan hälsoproblem och fukt och mögel i byggnader.


Det finns också få undersökningar som beaktar flera av problemen med inomhusluften samtidigt, enligt läkarna. I rekommendationerna lyfter läkarna fram att det är viktigt att diagnostisera sjukdomen och .

Det finns dock anledning att vara extra försiktig om du lider av allergiska besvär eller har känsliga luftvägar och slemhinnor. Fuktskador kan misstänkas då man känner en unken källaraktig lukt, har . Barn är ofta speciellt känsliga. Mögel är ett miljöproblem i hus och ett hälsoproblem för människor. Symtom som kan vara tecken på att det finns mögel i en fastighet är bland annat astmatiska och allergiska besvär, trötthet, hosta och nästäppa.


Husmögel kan också ge upphov till andra otrevliga saker som dålig lukt som sätter sig i möbler . De uppger också att många hälsoproblem som beror på inomhusmiljön orsakas av fuktskador och ventilationsproblem. Det kan innebära, beräknat på resultatet från NMHE. Vidare visar NMHE att andelen personer . Fukt och mögel kan orsaka hälsoproblem och det är vanligt att människor som vistas i fuktiga hus upplever irritation i luftvägar och ögon eller har problem med andnöd och hosta.


Fuktskador måste dock snabbt genast åtgärdas för att undvika hälsoproblem i framtiden. Förutsättningarna för att mögel ska växa är sporer, lämplig temperatur och framför allt tillräcklig fuktighet. I samband med reparationerna är det viktigt att klargöra orsakerna till problemen. Identifiera fuktproblem i byggnader: Lossnande . Att bo på en krypgrund eller torpargrund med fukt och mögel innebär att man bor riskerar problem med familjens hälsa.


En torr grund ger ett friskt hus. En dålig inomhusmiljö kan medverka till hälsoproblem som luftvägsinfektioner och mer diffusa symtom som irritation i ögon och luftvägar, hosta och trötthet samt förvärra vissa överkänslighetsreaktioner för personer med astma eller allergi. Om du har problem med fukt eller mögel i din bostad ska du i första hand kontakta din. Hälsoproblem till följd av fukt och mögel. Fukt- och mögelskador i byggnader kan ge upphov till hälsoproblem.


Luftvägsinfektioner, väsande andning och astmatiska besvär är symptom som kan uppträda. Det har sedan den utredningen genomfördes tillkommit forsknings- resultat som tydligare än tidigare identifierat toxiner i mögel , samt visar på förekomst av mögeltoxiner i bostäder med fuktskador13. Dos- och re- sponsförhållandet .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg